style="display:block" data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">

Kategorier

 
       
   

Historien om Haninge

Haninge är en kommun i Stockholms län med en rik och varierad historia. Nedan följer en kort sammanfattning av de viktigaste händelserna och utvecklingen genom tiderna.

Förhistorisk tid och medeltid

I området som idag utgör Haninge har det funnits mänsklig bosättning sedan förhistorisk tid. Arkeologiska fynd visar att människor har bott och verkat här sedan stenåldern. Under medeltiden var Haninge en viktig handelsplats, belägen vid en korsning av två stora handelsvägar.

Industrialisering och urbanisering

Under 1800-talet genomgick Haninge en betydande förändring genom industrialiseringen. Flera fabriker och industrier etablerades i området, såsom kvarnar, sågverk och textilfabriker. Samtidigt växte städerna i närheten, såsom Stockholm, vilket ledde till en ökad urbanisering i Haninge.

Modern tid och framtid

Under 1900-talet fortsatte Haninge att växa och utvecklas, med en ökad befolkning och en utveckling av kommunens service och näringsliv. Idag är Haninge en modern kommun med många olika verksamheter och en mångfaldig befolkning. 

Kommunfakta för Haninge (2001)

Yta (km²) Folkmängd Befolkningstäthet

458,5 92 769 202 inv./km²

Källa: SCB

Haninges historia sträcker sig långt tillbaka i tiden och har präglats av förändring och utveckling. Från forntida bosättningar och medeltida handel till industrialisering och urbanisering har Haninge genomgått många olika epoker och förändringar. Idag är Haninge en modern och dynamisk kommun som fortsätter att växa och utvecklas.


 

 
 
style="display:block" data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">  
 


style="display:block" data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">